Bahan :- bahan serbuk rotinya :
tepung jagung 7camb
marjerin / shortening 3 camb
... (kl buat 1 kg doblekan )
- ramas dan gaulkan h=jadikan ia serbuk roti
Bahan kulit : 1/2 kg tepung gandum '
2camb majerin cair '
air garam ( ais)
caranya : bancuh dan ulikan jadikan 7 bhgian .
Langkah pertama:- doh di bahagikan kepada beberapa
bahagian 7 bahagian .
Langkah kedua dan ketiga:- adunan doh tadi di leperkan
dan dimasukkan 1 camb
adunan serbuktepung jagung .
kepalkan bulat kembali .
ketepikan.
Langkah ke empat dan kelima :-tepung tadi di canai
sederhana nipis dan
mulakan menggulung
Langkah kelima :- setelah di gulung akan jadi begini
Langkah keenam :- canaikan hingga jadi begini .
Langkah ketujuh- gulungkan kembali padat dari bawah
ke atas .
Langkah kelapan :- setelah selesai gulung ,potong kepada 3
atau empat ikut size mana kita nak .
Langkah sembilan:- setelah jadi begini , canai kembali bulat .
Langkah sepuluh :- canai hingga ia jadi bulat dan ketepikan
untuk di isikan inti .
Tips :- isikan inti ikut jalurannya . kl tidak ia akan pecah .
canai jangan terlalu nipis atau terlalu tebal .
masa menggoreng juga jangan menggunakan api
kuat sebaliknya gunakan api yang sederhana .
Bahan inti :- 10 biji ubi kentang - dadu
1 paket rempah kari daging -jadikan pes
sedikit daging cincang -boleh di tukar samada inti
sambal sardin, kentang , ayam atau ubi
keledek .
sedikit air
bawang merah -tumbuk
bawang putih - tumbuk
sedikit daun kari -kalau suke
sedikit santan -kl suka
sedikit hirisan daun sup dan daun bawang
serbuk perasa dan garam
Caranya :- panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk bersama daun
kari hingga naik bau
-masukkan pes rempah tadi dan kacau . masukkan ubi
kentang dan daging cincang . gaul rata .
- masukkan sedikit air dan renehkan hingga kentang lembut .
bila kentang lembut masukkan sedikit santan dan gaul rata ,.
masukkan serbuk perasa dan garam . juga hirisan daun
bawang dan daun sup . kacau rata .
masak hingga inti agak kering .ketepikan .
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment