Saturday, February 11, 2012

RENDANG TOK





Bahan:-1kg daging -potong 3 inci
            2 cawan santan pekat
            2 camb kerisek
            100g gula kabung
            1 batang kulit kayu manis
            garam secukup rasa


Bahan kisar :- 2 camt ketumbar
                      1 camt lada hitam
                      1 camt serbuk kunyit
                      1 camt jintan manis
                      1 camt jintan putih
                      3 biji buah keras
                      3 biji bunga lawang
                      25 tangkai cili kering
                      5 batang serai
                      5cm halia
                      2 ulas bawang merah


Caranya:- gaulkan daging bersama bahan yang di kisar .
                masukkan ke dalam kuali dan tuangkan santan .
              - masukkan kerisek, kulit kayu manis , dan gula kabung
                ke dalam kuali.
             - masak dengan api perlahan dan kacau selalu supaya
               tidak melekat .
             - bila hampir kering , masukkan garam secukup rasa .
                hidangkan...
               selamat mencuba ...

No comments: