Bahan kuah :-500g isi ikan kembung - kisar
2 liter santan -dari 2 biji kelapa
40g udang kering - rendam dan kisar
50ml air asam jawa
60ml minyak masak
50g daun kesum -kisar halus
Bahan untuk pes :- 2 camb ketumbar
1 camb serbuk jintan manis
2 camb serbuk kari
2 camb cili
Bahan kisar :- 6 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 camt lada hitam
Bahan hiasan :- 1 biji timun -potong nipis memanjang
2 biji lada merah -hiris
1 labu bawang besar- hiris
6 tangkai daun selom
10 batang kacang panjang - hiris halus
3 biji telur -rebus dan belah dua
limau kasturi
sedikit lobak masin
sedikit tauge
sedikit hirisan daun kesum
sedikit sambal belacan
Caranya - panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik
bau .
-masukkan bahan pes dan kacau hingga terbit minyak .
masukkan santan dan kacau perlahan.
- masukkan isi ikan , udang kering dan air asam jawa .
selepas itu masukkan daun kesum .
- kacau perlahan dan masukkan garam, serbuk perasa .
biarkan mendidih
hidangkan bersama bahan hiasan .
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment