Saturday, February 25, 2012

NASI DAGANG TERENGGANU

Bahan :- 3kg beras siam - rendam
              1kg beras pulut- rendam 5 jam
              1 inci halia- hiris halus
              6 ulas bawang merah - hiris halus
              1 camt halba
               1/2 kg santan
               12 gelas air sejuk

Bahan lauk :- 1/2 kg bawang merah- kisar
                      2 labu bawang putih - kisar
                     200g cili boh
                     2 senduk rempah nasi dagang
                     1 kg santan
                     3-4 kg ikan tongkol -rebus dengan gula, garam , asam
                                        keping .

Cara buat nasi dagang :-kukus beras yang telah di rendam hingga
                                     masak . bila masak masukkan  ke dalam
                                     bekas dan gaul dengan sedikit air sejuk .
                                   - kukus semula selama 1 jam. angkat nasi , gaul
                                     dengan santan yang telah di campur halia ,
                                    bawang , gula dan garam.
                                  -hidangkan...


Cara lauknya :- tumis cili boh hingga masak , bila masak masukkan
                        air sebanyak 3 liter dan masak semula hingga mendidih ,
           

No comments: