Bahan :-300g gula pasir - di jadikan gula hangus
300g gula halus
340g mentega
5 biji telur
650g tepung gandum
400g mix fruit
2 camt soda bikarbonat
Caranya :- panaskan 300g gula hingga berwarna coklat perang .
masukkan setengah cawan air perlahan2 ke dalam
gula hangus dan kacau .padamkan api dan biarkan
sejuk .
- pukul 300g gula halus dan mentega hingga kembang .
masukkan telur satu demi satu ke dalam adunan .
masukkan pula 2 camt soda bikarbonat .
- sementara itu , masukkan gula hangus dan 2 camt esen
vanila dan esen oren .
- masukkan adunan dalam loyang dan tutup permukaan
loyang dengan aluminium foil .
- kukuskan selama 4 jam dengan api sederhana .
*pastikan air mendidih sblm masukkan loyang ini.
* perlu di kukus selama 4 jam tanpa henti ,,juga tanpa
di buka penutupnya . ia akan menjadikan kek masak
dan naik sekata serta tahan lama iaitu 2 minggu tanpa
di simpn peti ais ..
selamat mencuba ....
No comments:
Post a Comment