Bahan A:-700g bawang besar
700g lengkuas
200g kunyit hidup
250g belacan
10 batang serai
200g cili kering
200g halia
Bahan lain:- 1kg ikan kembung atau tamban
60m minyak
1/2 kg ayam -potong sederhana
1 liter santan
250ml air
gula , garam dan serbuk perasa
Bahan hiasan :- timun- potong memanjang
lada merah- hiris
hirisan daun kesum
hirisan bunga kantan
limau kasturi
Caranya:- rebus ikan bersama sedikit garam , 3 keping asam keping .
kemudian kisar isinya dan campurkan air .
- kisar semua bahan A dan tumis hingga naik bau .
masukkan ayam dan biar seketika . masukkan santan dan
air ikut keperluan.
- setekah mendidih , masukkan bunga kantan , garam, dan
serbuk perasa . hidangkan bersama bihun atau mi bersama
bahan lain.
selamat mencuba ,....
No comments:
Post a Comment