Friday, February 17, 2012

LAKSA LEMAK SINGAPORE




Bahan A:-700g bawang besar
                700g lengkuas
                200g kunyit hidup
                250g belacan
                10 batang serai
                200g cili kering
                200g halia


Bahan lain:- 1kg ikan kembung atau tamban
                   60m minyak
                   1/2 kg ayam -potong sederhana
                   1 liter santan
                   250ml air
                   gula , garam dan serbuk perasa
                  


Bahan hiasan :- timun- potong memanjang
                        lada merah- hiris
                        hirisan daun kesum
                        hirisan bunga kantan
                        limau kasturi


Caranya:- rebus ikan bersama sedikit garam , 3 keping asam keping .
                kemudian kisar isinya dan campurkan air .
              - kisar semua bahan A dan tumis hingga naik bau .
                 masukkan ayam dan biar seketika . masukkan santan dan
                 air ikut keperluan.
              - setekah mendidih , masukkan bunga kantan , garam, dan
                serbuk perasa . hidangkan bersama bihun atau mi bersama
                bahan lain.
                selamat mencuba ,....
          

No comments: