Thursday, February 16, 2012

RENDANG BURUNG PUYUH



Bahan A:-10 ekor burung puyuh - di potong dua bahagian .
                4 batang serai- kisar kasar
                2 inci lengkuas - kisar kasar
                150g bawang besar -kisar kasar
                100g bawang putih- kisar kasar
                100g cili boh
                500g santan
                1 camt rempah ketumbar
                100ml air
                60ml minyak masak

Bahan B:- 100g kerisek
                4 helai daun kunyit dan daun limau purut
                sedikit garam dan gula



Caranya :- tumis semua bahan A kecuali santan ke dalam kuali
                 dan kacau rata .
               - biar mendidih dengan api sederhana sambil di kacau
                 seketika .
              - apabila burung puyuh lembut , masukkan santan dan
                 daun kunyit juga daun limau purut .
             - masukkan kerisek , garam dan gula secukup rasa .
               biar mendidih hingga santan naik minyak dan sedikit
                kering dan pekat .
               hidangkan...
               selamat mencuba ...

No comments: