Bahan A:-10 ekor burung puyuh - di potong dua bahagian .
4 batang serai- kisar kasar
2 inci lengkuas - kisar kasar
150g bawang besar -kisar kasar
100g bawang putih- kisar kasar
100g cili boh
500g santan
1 camt rempah ketumbar
100ml air
60ml minyak masak
Bahan B:- 100g kerisek
4 helai daun kunyit dan daun limau purut
sedikit garam dan gula
Caranya :- tumis semua bahan A kecuali santan ke dalam kuali
dan kacau rata .
- biar mendidih dengan api sederhana sambil di kacau
seketika .
- apabila burung puyuh lembut , masukkan santan dan
daun kunyit juga daun limau purut .
- masukkan kerisek , garam dan gula secukup rasa .
biar mendidih hingga santan naik minyak dan sedikit
kering dan pekat .
hidangkan...
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment