Bahan :- 1 kg laksa - celur
1kg ikan kembung
10-15 tangkai cili kering
10 ulas bawang merah
2 batang bunga kantan
5 keping asam gelugor
1 tangkai daun kesum
sedikit belacan dan garam
Bahan ramuan:- 1 biji timun- hiris
2 labu bawang besar - hiris
10 tangkai cili api - hiris
4 biji telur rebus
sedikit daun selom atau salad
Caranya:- rebus ikan kembung hingga masak . simpan stoknya .
asingkan isi ikan dengan tulang dan kisarkan isi ikan
hingga halus.
- kisar cili kering dengan bawang merah dan belacan .
masukkan isi ikan , cili kisar dan stok ikan tadi dan
didihkan.
- tambahkan air masukkan daun kesum, bunga kantan
dan asam gelugor .
- masukkan gara dan reneh hingga mendidih .hidangkan
bersama hirisan bahan sampingan ..
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment