Friday, February 17, 2012

LAKSA SARAWAK





Bahan untuk kuah :- 2 liter santan -dari 2 biji kelapa
                               4 liter air
                               1/2 kg ayam - potong sederhana besar
                                60g udang kecil -rendam dan kisar
                               60ml minyak
                               10 keping tauhu pok
                              

Bahan kisar :- 10 ulas bawang merah
                       5 ulas bawang putih
                      2 cm lengkuas
                      5 biji buah keras
                      3 batang serai
                      10 tangkai cili kering
                       2cm belacan
                       3 batang kayu manis


Bahan hiasan :- 1 biji timun -potong nipis dan memanjang
                        2 tangkai lada merah -hiris
                        1 labu bawang besar
                        6 tangkai daun saderi
                        sedikit bijan - goreng tanpa minyak
                        limau kasturi
                        sedikit fish kek -celur
                        beberapa ekor udang - kukus sekejap
                        sedikit hirisan telur dadar

Caranya:- tumiskan bahan kisar hingga naik bau .kacau  hingga terbit
                minyak.
               - masukkan air, ayam dan udang .biarkan mendidih .
                  masukkan santan dan kacau perlahan. masukkan garam
                 dan gula secukup rasa .
              - masukkan tauhu pok dan biar seketika . hidangkan bersama
                bihun yang telah di celur dan bahan lain..
                selamat mencuba ...
                       
                       
                      

                             

No comments: