Bahan untuk kuah :- 2 liter santan -dari 2 biji kelapa
4 liter air
1/2 kg ayam - potong sederhana besar
60g udang kecil -rendam dan kisar
60ml minyak
10 keping tauhu pok
Bahan kisar :- 10 ulas bawang merah
5 ulas bawang putih
2 cm lengkuas
5 biji buah keras
3 batang serai
10 tangkai cili kering
2cm belacan
3 batang kayu manis
Bahan hiasan :- 1 biji timun -potong nipis dan memanjang
2 tangkai lada merah -hiris
1 labu bawang besar
6 tangkai daun saderi
sedikit bijan - goreng tanpa minyak
limau kasturi
sedikit fish kek -celur
beberapa ekor udang - kukus sekejap
sedikit hirisan telur dadar
Caranya:- tumiskan bahan kisar hingga naik bau .kacau hingga terbit
minyak.
- masukkan air, ayam dan udang .biarkan mendidih .
masukkan santan dan kacau perlahan. masukkan garam
dan gula secukup rasa .
- masukkan tauhu pok dan biar seketika . hidangkan bersama
bihun yang telah di celur dan bahan lain..
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment