Bahan A:- 2 batang serai- ketuk
3 ulas bawang merah -kisar
1 ulas bawang putih - kisar
2 ulas bawang besar - potong besar
Bahan lain:- 60ml minyak
20 tangkai cili kering -kisar
500m air rebusan ayam
1 liter air
500ml air kelapa muda
1/2 kg ayam -potong sederhana besar
10 ekor udang sederhana besar
3 camb pes tomyam
200ml santan
5 helai daun limau purut
garam, gula dan jus limau
Bahan hiasan :- sedikit daun ketumbar
sedikit cendawan butang- hiris
sedikit limau kasturi
sedikit isi kelapa muda
sedikit cili kering -kisar halus
sedikit fish kek
sedikit daun ketumbar - hiris
Caranya:- tumiskan bahan A hingga kekuningan .
masukkan cili kering yang telah di kisar dan biar seketika ,
- masukkan air, stok ayam dan air kelapa muda .masukkan
pes tom yam dan isi ayam .renehkan.
- masukkan santan dan kacau perlahan2 .masukkan udang ,
garam dan jus limau secukup rasa .
- biar mendidih . akhir masukkan daun limau purut dan
hidangkan bersama bihun yang telah di celur .
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment