Bahan :- 250g kentang
2 camb minyak
1/2 camt jintan putih
50g kacang pea
1/2 camt garam
1 camb buah pelaga
1/2 camt serbuk kunyit
1/2 camt cili merah
1 biji cili hijau -buang biji dan tumbuk lumat
7 camb minyak sapi
250g tepung gandum
1/2 camt biji 'carom'
150ml air
minyak untuk menggoreng
Caranya :- panaskan minyak sapi , masukkan biji 'carom' , tepung
garam dan tambahkan air hingga ianya jadi doh. biar
30 minit .
- untuk inti:- didihkan kentang dan masukkan sedikit garam
keluarkan kentang dan potong dadu .
- panaskan minyak , tumiskan jintan putih . ketepikan dalam
bekas berasingan .
- leperkan doh dan potong secara bulat (6cm) dalam
diameter . potong setiapnya kepada setengah .
- masukkan inti d tengah2 doh dan tutup doh .
panaskan minyak dan goreng .hidangkan.
selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment