Thursday, January 5, 2012

SAMOSA





Bahan :- 250g kentang
              2 camb minyak
              1/2 camt jintan putih
              50g kacang pea
              1/2 camt garam
               1 camb buah pelaga
               1/2 camt serbuk kunyit
              1/2 camt cili merah
              1 biji cili hijau -buang biji dan tumbuk lumat
               7 camb minyak sapi
               250g tepung gandum
              1/2 camt biji 'carom'
              150ml air
               minyak untuk menggoreng



Caranya :- panaskan minyak sapi , masukkan biji 'carom' , tepung
                 garam dan tambahkan air hingga ianya jadi doh. biar
                  30 minit .
              - untuk inti:- didihkan kentang dan masukkan sedikit garam
                keluarkan kentang dan potong dadu .
             - panaskan minyak , tumiskan jintan putih . ketepikan dalam
                bekas berasingan .
             - leperkan doh dan potong secara bulat (6cm) dalam
                diameter . potong setiapnya kepada setengah .
             - masukkan inti d tengah2 doh dan tutup doh .
               panaskan minyak dan goreng .hidangkan.
               selamat mencuba..



           

No comments: