Bahan:-1 kg ketam bunga
60g bawang merah
20g bawang putih - hiris nipis
20g halia
3 helai daun kari
1 biji santan kelapa
50ml minyak
10g daun ketumbar
200g air asam jawa
1/2 biji nanas
garam
Bahan campuran rempah:- 1g herba campuran
sedikit serbuk jintan manis
sedikit serbuk jintan putih
sedikit serbuk cili
sedikit serbuk kunyit
350g serbuk kari ikan
2g serbuk kas kas
Bahan tambahan :- 80g kacang bendi
50g terung panjang
50g tomato
Caranya :- panaskan minyak dan tumiskan bahan hirisan hingga
kekuningan .
- masukkan rempah yang telah di bancuh bersama air .
kacau hingga pecah minyak.
- masukkan santan , didihkan. tuangkan air asam jawa
serta garam secukup rasa di ikuti ketam serta nenas.
- ketam tak perlu di masak terlalu lama , bila mendidih
masukkan bendi , terung dan tomato ,
hidangkan ..
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment