Saturday, January 28, 2012

KARI MAMAK KETAM BERNANAS




Bahan:-1 kg ketam bunga
            60g bawang merah
            20g bawang putih - hiris nipis
            20g halia
            3 helai daun kari
            1 biji santan kelapa
             50ml minyak
            10g daun ketumbar
             200g air asam jawa
             1/2 biji nanas
             garam

Bahan campuran rempah:- 1g herba campuran
                                         sedikit serbuk jintan manis
                                         sedikit serbuk jintan putih
                                         sedikit serbuk cili
                                         sedikit serbuk kunyit
                                         350g serbuk kari ikan
                                         2g serbuk kas kas


Bahan tambahan :- 80g kacang bendi
                              50g terung panjang
                              50g tomato


Caranya :- panaskan minyak dan tumiskan bahan hirisan hingga
                 kekuningan .
              - masukkan rempah yang telah di bancuh bersama air .
                kacau hingga pecah minyak.
             - masukkan santan , didihkan. tuangkan air asam jawa
               serta garam secukup rasa di ikuti ketam serta nenas.
             - ketam tak perlu di masak terlalu lama , bila mendidih
               masukkan bendi , terung dan tomato ,
               hidangkan ..
               selamat mencuba ...
                                      

No comments: