Friday, January 27, 2012

NASI BERIANI TULANG



Bahan :- 1kg beras basmathi
              100g bawang merah
              100g bawang putih
              100g halia
               150g tomato
              50g daun ketumbar
              10g buah pelaga
              10 g bunga lawang
              10 g bunga cengkih
              50g rempah beriani
              10g kulit kayu manis
              2 helai daun pandan
              150g minyak sapi
              1kg tulang sum sum kambing
               50ml susu cair
               50 ml susu pekat
               800ml air



Caranya:- cuci beras basmathi dan rendamkan dalam air selama
                 10 minit .
               - toskan beras , panaskan minyak tumiskan bahan
                  tumisan seperti bawang merah, bwang putih dan halia.
              - bila bahan tekah menjadi kuning , masukkan tomato,
                 daun ketumbar , daun pandan , serai , bunga lawang ,
                 kulit kayu manis , bunga cgkih , dan buah pelaga .
               - tumiskan lagi hingga bahan kuning keemasan .
                  masukkan pula rempah beriani bersama serta air
                 dan beras yang telah di rendam terlebih dahulu ,
                - akhir, masukkan susu pekat , susu cair dan tulang
                 sum sum . bila air kering , kecilkan air dan masak nasi
                 seperti biasa .,
               - pastikan tulang empuk . sedia untuk di hidangkan,,
                 selamat mencuba ..
 

No comments: