Bahan :- 1kg beras basmathi
100g bawang merah
100g bawang putih
100g halia
150g tomato
50g daun ketumbar
10g buah pelaga
10 g bunga lawang
10 g bunga cengkih
50g rempah beriani
10g kulit kayu manis
2 helai daun pandan
150g minyak sapi
1kg tulang sum sum kambing
50ml susu cair
50 ml susu pekat
800ml air
Caranya:- cuci beras basmathi dan rendamkan dalam air selama
10 minit .
- toskan beras , panaskan minyak tumiskan bahan
tumisan seperti bawang merah, bwang putih dan halia.
- bila bahan tekah menjadi kuning , masukkan tomato,
daun ketumbar , daun pandan , serai , bunga lawang ,
kulit kayu manis , bunga cgkih , dan buah pelaga .
- tumiskan lagi hingga bahan kuning keemasan .
masukkan pula rempah beriani bersama serta air
dan beras yang telah di rendam terlebih dahulu ,
- akhir, masukkan susu pekat , susu cair dan tulang
sum sum . bila air kering , kecilkan air dan masak nasi
seperti biasa .,
- pastikan tulang empuk . sedia untuk di hidangkan,,
selamat mencuba ..
No comments:
Post a Comment