Sunday, January 29, 2012

DAGING MALBARI



Bahan:- 1kg daging batang pinang - potong 4cm tebal

Bahan perap:- 100g bawang merah
                       50g bawang putih
                       50g halia
                       50g kismis hitam
                       20g lada hitam
                       10g penumis 4 sekawan (k kyu manis , b lwg, b cgkih
                                                              b pelaga )
                       400g minyak sapi
                       100g pes cili
                       100g rempah kari
                       100g sos tiram
                       sedikit kicap pekat
                       sedikit bawang goreng
                       sedikit daun kari


Caranya:- tumiskan bahan tumis hingga wangi. masukkan bahan
                tumis 4 sekawan , dan daun pandan .
              - masukkan pes cili dan rempah kari . tumis hingga naik
                baunya .
             - bila sudah pecah minyak , masukkan daging batang pinang
               yang dah di perapkan tadi . kecilkan api .
            - bila daging lembut masukkan daun kari , bawang goreng
               sos tiram dan kicap pekat . akhir masukkan garam dan
               gula .
              hidangkan ...
              selamat mencuba ...

No comments: