Bahan:- 1kg daging batang pinang - potong 4cm tebal
Bahan perap:- 100g bawang merah
50g bawang putih
50g halia
50g kismis hitam
20g lada hitam
10g penumis 4 sekawan (k kyu manis , b lwg, b cgkih
b pelaga )
400g minyak sapi
100g pes cili
100g rempah kari
100g sos tiram
sedikit kicap pekat
sedikit bawang goreng
sedikit daun kari
Caranya:- tumiskan bahan tumis hingga wangi. masukkan bahan
tumis 4 sekawan , dan daun pandan .
- masukkan pes cili dan rempah kari . tumis hingga naik
baunya .
- bila sudah pecah minyak , masukkan daging batang pinang
yang dah di perapkan tadi . kecilkan api .
- bila daging lembut masukkan daun kari , bawang goreng
sos tiram dan kicap pekat . akhir masukkan garam dan
gula .
hidangkan ...
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment