Bahan :- 1 ekor ikan siakap
40g bawang merah - kisar
40g bawang kecil- kisar
30g halia- kisar
20g bawang putih- kisar
20g kunyit- kisar
1 helai daun kunyit - hiris nipis
1 helai daun limau purut
20g cili kering - kisar
20g jus asam jawa
15 garam
1 helai dun pisang
sedikit minyak
Caranya:- panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar seperti
bawang merah , bawang kecil, halia , daun kunyit
dan kunyit hingga naik baunya .
- masukkan pula cili dan kacau hingga pes cil jadi
masak.
masukkan daun limau purut dan daun kunyit .
- kacau hingga bahan tersebut sebati. masukkan jus
asam jawa garam dan gula .
- tuangkan sos di atas ikan dan balut dengan daun pisang
panggang atau bakar dia atas kuali hingga masak .
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment