Tuesday, January 24, 2012

KETUPAT PALAS DAN SERUNDING IKAN




Bahan :- 1 kg ikan kembung

Bahan A (kisar halus) :- 100g bawang besar
                                     50g bawang merah
                                     25g bawang putih
                                     3 batang serai
                                     8 tangkai cili kering
                                     100g lengkuas
                                     100g halia


Bahan B:- garam gula secukup rasa
                500ml santan kelapa
                2 helai daun limau purut


Caranya :- rebus ikan hingga masak dan asingkan isi ikan dari
                 tulangnya .,
               - panaskan minyak dan tumiskan bahan A dan B
                 hingga naik baunya . masukkan isi ikan bersama
                 santan kelapa dan kacau lagi hingga sebati.
              - masukkan serbuk perasa dan daun limau purut
                dan biarkan hingga jadi kering. hidangkan bersama
                ketupat palas . untuk menyediakan ketupat palas ,
                anyam daun kelapa menjadi bentuk empat segi.
               - masukkan beras yang telah di cuci ke dalamnya .
                  rebus hingga masak.
                selamat mencuba...

No comments: