Bahan :- 1 kg ikan kembung
Bahan A (kisar halus) :- 100g bawang besar
50g bawang merah
25g bawang putih
3 batang serai
8 tangkai cili kering
100g lengkuas
100g halia
Bahan B:- garam gula secukup rasa
500ml santan kelapa
2 helai daun limau purut
Caranya :- rebus ikan hingga masak dan asingkan isi ikan dari
tulangnya .,
- panaskan minyak dan tumiskan bahan A dan B
hingga naik baunya . masukkan isi ikan bersama
santan kelapa dan kacau lagi hingga sebati.
- masukkan serbuk perasa dan daun limau purut
dan biarkan hingga jadi kering. hidangkan bersama
ketupat palas . untuk menyediakan ketupat palas ,
anyam daun kelapa menjadi bentuk empat segi.
- masukkan beras yang telah di cuci ke dalamnya .
rebus hingga masak.
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment