Bahan:- 1 1/4 liter (5 cawan ) - air
Bahan A:- 120g (6 camb ) - pes tomyam
3 batang serai- di ketuk
3 biji ketumbar
3-4 helai daun limau purut
4-5 biji cili padi - hancurkan
Bahan B:- 100g (1 camb ) pati asam jawa
100g bawang besar - potong
120g ( (2 biji ) tomato- potong 2
120g ( 4 biji) jagung muda - potong 2
5 keping cendawan butang -potong 2
100g isi ayam - potong
200g (12 ekor) udang dengan kepala dan kulit
200g - sotong cuci dan hiris kecil
1/2 camt garam
1 camt gula
Caranya:- masukkan air ke dalam kuali , masukkan bahan A dan reneh
hingga mendidih . reneh api kecil.
- masukkan bahan B dan reneh 8-10 minit . hidangkan
panas2 .
* saiz hidangan :8-10 orang
kl nak tambah pedas tambahkan cili api
selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment