Wednesday, January 25, 2012

TOM YAM SEA FOOD




Bahan:- 1 1/4 liter (5 cawan ) - air
   
Bahan  A:- 120g (6 camb ) - pes tomyam
                 3 batang serai- di ketuk
                 3 biji ketumbar
                 3-4 helai daun limau purut
                 4-5 biji cili padi - hancurkan

Bahan B:- 100g (1 camb ) pati asam jawa
                 100g bawang besar - potong
                120g ( (2 biji ) tomato- potong 2
                120g ( 4 biji) jagung muda - potong 2
                5 keping cendawan butang -potong 2
                100g isi ayam - potong
                200g (12 ekor) udang dengan kepala dan kulit
                200g - sotong cuci dan hiris kecil
                1/2 camt garam
                1 camt gula



Caranya:- masukkan air ke dalam kuali , masukkan bahan A dan reneh
                hingga mendidih . reneh api kecil.
              - masukkan bahan B dan reneh 8-10 minit . hidangkan
                 panas2 .
              * saiz hidangan :8-10 orang
                 kl nak tambah pedas tambahkan cili api
               selamat mencuba....

No comments: