Bahan :- 500g spagetti- rebus hingga lembut
1 biji timun - hiris bulat
sedikit daun kesum- hiris halus
200g tauge - celur
sedikit cili merah dan belacan -sambal
1 biji limau kasturi
Bahan kuah :- minyak
5 biji bawang merah- hiris
2 ulas bawang putih- hiris
2.5cm halia - hiris
1 bungkus rempah kari ikan
1 liter santan
3 batang serai - di titik
2.5 cm lengkuas - titik
1 hiris ikan parang -belah dua, pggang 3/4 msk dan kisar
1/2 liter santan cair
5 keping asam gelugor
200g udang- rebus
sedikit udang kering
1/2 biji kelapa parut - kerisek
garam
Caranya:- panaskan minyak dan tumiskan bawang merah , bawang
putih dan halia hingga wangi .
-masukkan rempah kari ikan dan kacau rata . masukkan
pati santan , serai dan lengkuas . biar kuah mendidih .
- masukkan isi ikan yang di kisar , kacau hingga sebati dan
biar ia mendidih bari di masukkan santan cair dan asam
gelugor.
- biar ia mendidih sekali lagi baru di masukkan udang ,
udang kering , kerisek dan garam.
- masak hingga kuah pekat di atas api perlahan baru di
angkat .
hidangkan spagetti bersama kuah dan bahan lain ,
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment