Bahan stok ayam :- 1kg rangka ayam
100g dada ayam
70g bawang kecil- kisar
40g halia- kisar
20g bawang putih - kisar
20g serbuk sup
5g bunga cgkih
5g kulit kayu manis
5g bunga lawang
5g buah pelaga
10g daun bawang
10 g daun saderi
10g cili padi
15g garam
15g serbuk perasa ayam
Bahan untuk hiasan :-100g isi ayam- racik halus
100g daging
10 biji ubi kentang
1/2kg fich kek '
200 tauge
100g nasi impit
1 kotak santan (k)
Bahan bergedil:- 300g ubi kentang -goreng
50g daun bawang
50g bawang
5g garam
Caranya:- utk sup ayam:- panaskan minyak, tumiskan bawang
merah , bawang putih, halia dan rempah lain hingga
naik baunya.
- masukkan serbuk sup dan air, biar mendidih .
masukkan daun saderi, daun bawang dan sedikit cili
padi ke dalam stok ayam .
- biarkan mendidih sekama setengah jam . masukkan
garam dan serbuk perasa . dan masukkan santan kelapa ,
-untuk bergedil- kisar semua bahan dan bentukkan ia
celupkan ia ke dalam telur dan goreng .
sedia untuk di hidangkan..
selamat mencuba....
2 comments:
santan byk mana..
maaf ... tertinggal ... santan lebih kurang satu kotak (k) ikut pada byk mana dan kepekatan yg kita suka . terima kasih .
Post a Comment