Thursday, January 26, 2012

KERABU SEAFOOD





Bahan :- 3 ekor sotong
              5 ekor udang
              10g isi ketam
              10g kepah
              2 biji bawang besar
              3 biji bawang putih
              2 batang serai
              1/2 inci lengkuas
              1/2 inci halia
              2 tangkai cili merah
              sedikit cili padi
              sedikit cili hijau
              2 helai daun limau purut
              20g daun ketumbar
              5g sos ikan
              2 biji limau nipis
              garam




Caranya:- rebus sotong , udang , isi ketam dan kepah seketika.
                hiris halus bahan seperti bawang besar , bawang putih ,
                serai, lengkuas, halia, cili merah , cili padi , cili hijau ,
                daun ketumbar dan daun limau purut .
             - masukkan bahan2 hiris tadi ke dalam bahan yang di
                rebus tadi. gaulkan sebati.
             - masukkan sos ikan dan jus limau nipis serta garam dan
               hidangkan...
               selamat mencuba ...
           

No comments: