Tuesday, January 24, 2012

LAKSA KELANTAN




Bahan:- 500g laksa kering -rendam 4 jam sblm rebus
             1kg ikan tongkol
             500ml santan kelapa
             50g asam keping
             50g belacan
             garam , gula secukup rasa
            

Bahan sampingan:- bunga kantan -hiris halus
                              daun kesum -       "
                              pucuk gajus -       "
                              kacang panjang -    "
                             timun                 -   "
                              kubis bulat       -      "
                              bawang besar -     "
                              tauge              -       "



Caranya :- rebuskan ikan tongkol hingga betul2 masak. kisar hancur .
                 masukkan ikan ang telah di kisar tadi ke dalam santan
                 kelapa . masukkan belacan dan asam keping .
               - biar ia mendidih serta masukkan serbuk perasa dan garam
                  hidangkan bersama bahan sampingan tadi . untuk sambal
                 cili kering, campurkan cili kering dengan belacan . kisar
                 hingga lumat dan tumiskan .
                 selamat mencuba ...
                            
           

No comments: