Bahan :- 1 kg daging @ayam
20 ulas bawang merah -kisar
6 ulas bawang putih - kisar
2 inci halia -kisar
1 inci lengkuas -kisar
1 inci kunyit-kisar
8 biji cili padi-kisar
10 biji cili merah-kisar
2 batang serai- kisar
125ml kerisek
1 liter santan pekat
2 batang serai- di titik
2 helai daun kunyit -hiris kasar
5g garam
2 keping asam keping
125ml minyak
sedikit kulit kayu manis
sedikit buah pelaga
sedikit bunga lawang
Caranya:- panaskan minyak dan tumiskan rempah campuran
bersama serai yang di titik dan bahan yang telah di kisar .
- kacau hingga garing , masukkan garam kacau rata ,
biarkan mendidih .
- masukkan asam keping dan daun kunyit . masak hingga
pekat . tutup api dan hidangkan ...
selamat mencuba ...
2 comments:
rendang ayam ni boleh masak dengan daging.
maaf tersilap taip ... hehe .. rendang ni dua2 boleh .. samada ayam atau daging ... terima kasih
Post a Comment