Monday, January 30, 2012

CARA BERLAUK



Bahan:-1 biji telur
            125ml tepung gandum
            250ml santan
            garam , gula secukup rasa


Bahan inti:- 6 keping daging cincang
                  1/2 biji lada benggala
                  3 biji kacang buncis - cincang halus
                  1 biji bawang besar- dadu
                  30ml serbuk kari
                  sedikit daun bawang - cincang halus


Caranya :- untuk doh :- campurkan  adunan tepung gandum , telur ,
                 santan , garam dan gula ke dalam mangkuk .
               - gaulkan bahan tersebut dan pastikan sebati tetapi jangan
                 terlalu berketul atau cair.
              - untuk inti:- panaskan minyak, masukkan serbuk kari yang
                di campur sedikit air . bila sudah naik minyak, masukkan
                daging dan gaul seketika .
              - masukkan bawang besar , lada benggala  dan daun sup .
                biar hingga masak dan kuah sedikit kering .
              - sementara tu panaskan oven, sapukan majerin ke dalam
                 acuan , masukkan doh bersama intinya .
              - bakar suhu 170c, 15-20 minit .
                 hidangkan..
                 selamat mencuba ...
                

No comments: