Friday, January 27, 2012

DAGING KAMBING DENGAN DALCA



Bahan :- 600g daging kambing bersama tulang
             60g serbuk kari daging
             2 1/2 cm kulit  kayu manis
             3 biji buah pelaga
             20g garam
             1 biji kelapa parut
             300g kentang
             3 biji terung- potong 1/2 inci
             20g air asam jawa
             200ml air
             50g dal - rendam
             3 biji tomato
             4 biji cili hijau
             30ml minyak
             6 ulas bawang kecil 
             2 1/2 cm bawang putih



Caranya :- potong daging kambing di dalam ukuran 4cm. masukkan
                 daging kambing, serbuk kari , rempah , garam serta
                 santan kelapa ke dalam kuali dan biarkan mendidih,
              - masukkan ubi kentang dan masak lagi selama 10 minit.
                masukkan terung dan masak lagi hingga kentang empuk,
              - masukkan pati santan pekat, air asam jawa dan dal.
                bila mendidih , masukkan tomato dan cili hijau .
                renehkan dan tutup api.
              -panaskan minyak, goreng bawang kecil bersama halia .
               masukkan dalca dn kacau sebati sebelum di hidangkan,
               selamat mencuba ...

No comments: