Friday, January 27, 2012
DAGING KAMBING DENGAN DALCA
Bahan :- 600g daging kambing bersama tulang
60g serbuk kari daging
2 1/2 cm kulit kayu manis
3 biji buah pelaga
20g garam
1 biji kelapa parut
300g kentang
3 biji terung- potong 1/2 inci
20g air asam jawa
200ml air
50g dal - rendam
3 biji tomato
4 biji cili hijau
30ml minyak
6 ulas bawang kecil
2 1/2 cm bawang putih
Caranya :- potong daging kambing di dalam ukuran 4cm. masukkan
daging kambing, serbuk kari , rempah , garam serta
santan kelapa ke dalam kuali dan biarkan mendidih,
- masukkan ubi kentang dan masak lagi selama 10 minit.
masukkan terung dan masak lagi hingga kentang empuk,
- masukkan pati santan pekat, air asam jawa dan dal.
bila mendidih , masukkan tomato dan cili hijau .
renehkan dan tutup api.
-panaskan minyak, goreng bawang kecil bersama halia .
masukkan dalca dn kacau sebati sebelum di hidangkan,
selamat mencuba ...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment