Sunday, January 29, 2012

IKAN KERAPU DAN SOS LADA HITAM



Bahan:-500g ikan kerapu merah - potong 3cm

Bahan utk tepung rangup:- 1kg tepung gandum
                                         75g tepung ubi
                                         75g tepung beras
                                         75g tepung pulut
                                         70g tepung kastard
                                         38g garam
                                         38g serbuk perasa
                                         1 liter air sejuk

Bahan sos lada hitam A:- 100g bawang hlland - dadu
                                       50g bawang putih -tumbuk halus
                                       20g serai - hiris halus

Bahan B:- 20g saderi - dadu
               50g buah plum - dadu
               70g sos plum
               50g asam plum kering

Bahan C:- 20g sos cili
                20g sos tomato
                30g sos tiram
                100ml air masak
                20g lada hitam -tumbuk halus
                garam dan gula


Caranya:- gaulkan semua tepung dengan air sejuk sedikit demi
                sedikit  untuk mengelakkan tepung berketul.
             - tapis adunan tepung tadi , panaskan minyak dan
               celupkan  ikan kerapu yang telah di adun dengan
               tepung rangup.
             -gorengkan ia tenggelam . bila dh masak , hidangkan
               bersama sos plum.
           - sos;- tumiskan bahan A hingga naik bau masukkan
              bahan B dan kecilkan api. masukkan bahan C dan
              sedikit air .
            - kacau hingga mendidih , lada hitam dan serbuk perasa .
              biar ia mendidih . masukkan sedikit daun ketumbar
              dan cili merah .
            - hidangkan ..
              selamat mencuba...
               

                           
                                     

No comments: