Bahan:-500g ikan kerapu merah - potong 3cm
Bahan utk tepung rangup:- 1kg tepung gandum
75g tepung ubi
75g tepung beras
75g tepung pulut
70g tepung kastard
38g garam
38g serbuk perasa
1 liter air sejuk
Bahan sos lada hitam A:- 100g bawang hlland - dadu
50g bawang putih -tumbuk halus
20g serai - hiris halus
Bahan B:- 20g saderi - dadu
50g buah plum - dadu
70g sos plum
50g asam plum kering
Bahan C:- 20g sos cili
20g sos tomato
30g sos tiram
100ml air masak
20g lada hitam -tumbuk halus
garam dan gula
Caranya:- gaulkan semua tepung dengan air sejuk sedikit demi
sedikit untuk mengelakkan tepung berketul.
- tapis adunan tepung tadi , panaskan minyak dan
celupkan ikan kerapu yang telah di adun dengan
tepung rangup.
-gorengkan ia tenggelam . bila dh masak , hidangkan
bersama sos plum.
- sos;- tumiskan bahan A hingga naik bau masukkan
bahan B dan kecilkan api. masukkan bahan C dan
sedikit air .
- kacau hingga mendidih , lada hitam dan serbuk perasa .
biar ia mendidih . masukkan sedikit daun ketumbar
dan cili merah .
- hidangkan ..
selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment