Bahan :- 140g kuew teow
15g kerang
5g bawang putih - kisar
1 biji telur
10g sos tomato
10g sos cili
5g sos tiram
5g kicap pekat
10g daun kucai
15g sawi
25g tauge
Caranya :- panaskan minyak dan tumiskan bawang putih hingga naik
bau. masukkan sos cili , sos tomato , sos tiram, kerang
yang telah di kupas , daun sawi , kuew teow dan kacau
sebentar .
- masukkan telur, tauge dan kucai dan kicap pekat . kacau
hingga rata. hidangkan panas2.
selamat mencuba...
ATAU
Bahan :- 140g kuew teow
15g kerang
15g udang - rebus dan ketepikan udang .stoknya di jadikan
kuah
5g bawang putih -di ketuk
1 biji telur
10g daun kucai
25g tauge
Bahan kuah :-
10g cili boh -di masak
5g sos tiram -di masak
5g kicap pekat -di masak
stok udang
2 ulas bawang putih- kisar
sedikit garam, serbuk perasa
Caranya kuah :- panaskan minyak, tumiskan bawang putih .masukkan
cili boh tumis sekejap , masukkan stok udang , kacau
sebati .
masukkan sos tiram, kicap pekat , sedikit garam dan
serbuk perasa . didihkan hingga kuahnya sederhana
pekat dan ketepikan . ( jadikan kuah ini sebagai bahan
tumisan char keow teow )
Caranya :- panaskan minyak, tumiskan bawang putih yang telah di
ketuk . biar naik bau .
- masukkan kuew teow , kerang , kucai , tauge
dn juga stok kuah . kacau dan apabila sebati masukkan
telur , bila telur mula masak kacau dan masukkan udang .
kacau sebati dan terus angkat , hidangkan.
selamat mencuba ..
No comments:
Post a Comment