Sunday, February 5, 2012

NASI DAGANG TERENGGANU




Bahan nasi :- 1 kg beras siam wangi
                     200g beras pulut
                     1 tin susu pati santan
                     2 tin susu santan cair
                     15g halba
                     20 halia - mayang
                     50g bawang merah- mayang
                     sedikit garam


Caranya :- campurkan beras siam dengan beras pulut dan  rendamkan
                 5 jam ,
              - masukkan beras dalam periuk pengukus dan kukus hingga
                 separuh nasak .
             - masukkan sedikit garam , dan gula ke dalam santan pekat .
                bila sudah masak masukkan halba dan bawang merah dan
                halia yang sudah di campur sebati
             - kacau rata  dan hidangkan bersama gulai ikan tongkol.
               selamat mencuba ...


                                   GULAI IKAN TONGKOL


Bahan:- 1 ekor ikan tongkol
             20g lengkuas
             3 helai daun pandan
             5 keping asam keping
             100g belimbing buluh
             10 tangkai cili api
             1 camb gula kelapa
             30g rempah masak
             1 biji santan kelapa
             1/2 keping manisan
             1/2 cawan minyak
             30g cili boh
             garam dan serbuk perasa


Bahan kisar:- 150g bawang merah
                     20g bawang putih
                     10g halia
                     10g lengkuas
                     10g kunyit hidup
                      5g belacan...


Caranya:- kukus ikan tongkol dengan  garam, lengkuas , asam
                keping dan daun pandan hingga masak .
              - campur bahan kisar dengan rempah dan gula kelapa .
                 panaskan minyak dan masukkan cili boh. kacau hingga
                 pecah minyak sebeum masukkan rempah tadi ..
               - masukkan santan, manisan , asam keping dan garam
                 secukup rasa . kacau dan biarkan api perlahan hingga
                 kuah agak pekat .
               - masukkan ikan tadi, buah belimbing dan cili api.. hingga
                 mendidih . angkat dan hidangkan bersama nasi dagang ..
                 selamat mencuba ....



           
            
            


        

No comments: