Friday, February 17, 2012

LAKSA TOMYAM




Bahan A:- 2 batang serai- ketuk
                3 ulas bawang merah -kisar
                1 ulas bawang putih - kisar
                 2 ulas bawang besar - potong besar

Bahan lain:- 60ml minyak
                   20 tangkai cili kering -kisar
                   500m air rebusan ayam
                    1 liter air
                   500ml air kelapa muda
                   1/2 kg ayam -potong sederhana besar
                   10 ekor udang sederhana besar
                    3 camb pes tomyam
                   200ml santan
                    5 helai daun limau purut
                   garam, gula dan jus limau


Bahan hiasan :- sedikit daun ketumbar
                        sedikit cendawan butang- hiris
                        sedikit limau kasturi
                        sedikit isi kelapa muda
                        sedikit cili kering -kisar halus
                        sedikit fish kek
                        sedikit daun ketumbar - hiris


Caranya:- tumiskan bahan A hingga kekuningan .
               masukkan cili kering yang telah di kisar dan biar seketika ,
              - masukkan air, stok ayam dan air kelapa muda .masukkan
                pes tom yam dan isi ayam .renehkan.
              - masukkan santan dan kacau perlahan2 .masukkan udang ,
                garam dan jus limau secukup rasa .
              - biar mendidih . akhir masukkan daun limau purut dan 
                 hidangkan bersama bihun yang telah di celur .
                selamat mencuba ...
                       
                 
                  
              

No comments: