Friday, February 17, 2012

LAKSA NYONYA




Bahan A- 700g bawang besar
                700g lengkuas
                200g kunyit hidup
                250g belacan
                10 batang serai
                 20 biji buah keras
                200g cili kering
                60g udang kering


Bahan lain- 60ml minyak
                  1/2 kg ayam sederhana besar
                  8-10 ekor udang sederhana besar
                  1 liter santan
                   250ml air
                   25g asam keping
                   3 batang bunga kantan
                   gula , garam dan serbuk perasa
                   

Bahan hiasan :- timun- potong memanjang
                        lada merah- hiris
                        daun bawang - hiris
                        bawang goreng
                        telur rebus


Caranya :- kisar bahan A dan tumis hingga naik bau .
                 masukkan ayam dan udang ,biar seketika .
              - masukkans antan dan sedikit air .
                setelah mendidih , masukkan bunga kantan .
              - masukkan gula, garam dan serbuk perasa .setelah
                 masak hidangkan bersama bihun atau mi bersama
                 bahan lain dan sambal tumis .
                selamat mencuba ...

No comments: