Thursday, February 2, 2012

CRISPY DORY FISH



Bahan :-140g isi ikan
             10g halia- hiris
             15g bawang merah - hiris
             10g bawang putih - hiris
             10g cilli merah - hiris
             3 camb sos tomato
             1 camt sos tiram
             10g tepung jagung
             sedikit serbuk lada putih
             sedikit cuka
             sedikit minyak bijan
             1 tangkai daun bawang
             garam dan gula secukup rasa


Caranya :-bancuh tepung jagung dengan sedikit air . ketepikan.
                setelah tu perapkan isi ikan dengan garam, serbuk lada
                sulah dan minyak bijan.
              -celup isi ikan yang telah di perap tadi dan goreng .
               untuk sos :- tumiskan bawang putih , bawang merah ,
               halia  dan cili yang telah di hiris.
             - masukkan sos tomato , sos tiram , cuka , garam dan
               gula . reneh 5 minit.
             - akhir, masukkan isi ikan yang telah di goreng ke dalam
              sos dan taburkan daun bawang ke atasnya ...
              hidangkan...
              selamat mencuba ...

No comments: