Thursday, February 16, 2012

KARIPAP PUSING

 Bahan :- bahan serbuk rotinya :
              tepung jagung 7camb
              marjerin / shortening 3 camb
             ... (kl buat 1 kg doblekan )
              - ramas dan gaulkan h=jadikan ia serbuk roti

Bahan kulit : 1/2 kg tepung gandum '
                   2camb majerin cair '
                   air garam ( ais)

                   caranya : bancuh dan ulikan jadikan 7 bhgian .

              Langkah pertama:- doh di bahagikan kepada beberapa
                                            bahagian  7 bahagian .
                                    
                Langkah kedua dan ketiga:- adunan doh tadi di leperkan
                                                          dan dimasukkan 1 camb
                                                          adunan serbuktepung jagung .
                                                          kepalkan bulat kembali .
                                                           ketepikan.

               Langkah ke empat dan kelima :-tepung tadi di canai
                                                               sederhana  nipis dan
                                                               mulakan menggulung
                                                               

              Langkah kelima :- setelah di gulung akan jadi begini
              Langkah keenam :- canaikan hingga jadi begini .
               Langkah ketujuh- gulungkan kembali padat dari bawah
                                           ke atas .

                Langkah kelapan :- setelah selesai gulung ,potong  kepada 3
                                              atau empat ikut size mana kita nak .
               Langkah sembilan:- setelah jadi begini , canai kembali  bulat .

             Langkah sepuluh :- canai hingga ia jadi bulat dan ketepikan
                                           untuk di isikan inti .

             Tips :- isikan inti ikut jalurannya . kl tidak ia akan pecah .
                       canai jangan terlalu nipis atau terlalu tebal .
                       masa menggoreng juga jangan menggunakan api
                       kuat sebaliknya gunakan api yang sederhana .



Bahan inti :- 10 biji ubi kentang - dadu
                    1 paket rempah kari daging -jadikan pes
                    sedikit daging cincang -boleh di tukar samada inti
                              sambal  sardin, kentang , ayam atau ubi
                              keledek .
                    sedikit air
                    bawang merah -tumbuk
                    bawang putih - tumbuk
                    sedikit daun kari -kalau suke
                    sedikit santan -kl suka
                    sedikit hirisan daun sup dan daun bawang
                    serbuk perasa dan garam


Caranya :- panaskan minyak, tumiskan bahan tumbuk bersama daun
                 kari hingga naik bau    
               -masukkan pes rempah tadi dan kacau . masukkan ubi
                 kentang dan daging cincang . gaul rata .
              - masukkan sedikit air dan renehkan hingga kentang lembut .
                bila kentang lembut masukkan sedikit santan dan gaul rata ,.
                masukkan serbuk perasa dan garam . juga hirisan daun
                bawang dan daun sup . kacau rata .
                masak hingga inti agak kering .ketepikan .
                selamat mencuba ...
     

 
                   
                   
                 

No comments: