Thursday, February 16, 2012

SATE AYAM @DAGING @ KAMBING

Bahan A:- 300g ayam @ daging @ kambing - potong dadu

Bahan B:- 1 camt serbuk jintan manis
                 20g gula merah
                 3 ulas bawang merah - kisar halus
                 3 ulas bawang putih -kisar halus
                 2.5cm halia - kisar halus
                 2 batang serai -kisar halus
                 garam secukup rasa
                 lidi secukupnya
                 sedikit minya yang di campur sedikit gula


Caranya :- potong bahan A dan ketepikan. gaulkan bahan A  dan
                 bahan B hingga rata dan biarkan selama 1 jam.
                 (lebih ama di perap lebih sedap )
               - cucuk ayam @ daging @ kambing pada lidi buluh (yg
                  teah di rendam dahulu supaya lidi tak mudah patah )
               - bakar sate hingga masak . gunakan serai yang di tumbuk
                 dan campurkan dengan minyak +gula sebagai bahan
                 renjisan semasa proses membakar ..
               



                                                     KUAH KACANG


 Bahan    :- 3.5cm halia -kisar
                  5 batang serai -kisar ]
                  lengkuas -sebesar ibu jari di kisar
                  100ml minyak masak
                  200g kacang tanah - goreng. setengah di tumbuk halus
                                                   setengah di tumbuk kasar
                  sedikit udang kering -kisar
                  100g bawang putih - kisar
                   100g bawang merah -kisar
                  30g cili kering - kisar
                  50g gula melaka
                  400ml air
                  setengah santan kotak (k)- ikut banyak mana bahan



Caranya :- panaskan minyak , tumiskan bahan kisar hingga naik bau .
                 kecuali kacang tanah .
               - masukkan air dan masukkan kacang tanah . kacau rata .
                 masukkan gula melaka . renehkan hingga mendidih .,
               - bila kuah hampir pekat masukkan santan pekat dan
                 biarkan ia mendidih sekali lagi , baru masukkan garam
                 dan serbuk perasa .
              * boleh juga kuah ni di sajikan bersama nasi impit cuma
                 di tambahkan daging cincang . juga sesuai untuk di sajikan
                 dengan cucur udang .
                 selamat mencuba ...
                 



                
               

No comments: