Wednesday, February 8, 2012

LAKSAM


Bahan laksam :- 1/2 paket tepung beras
                         2 camb tepung gandum
                         3 liter air suam
                         sedikit minyak

Bahan ulaman :- 50g tauge
                         1/2 biji timun
                         1/2 ikat daun kesum
                         1/2 ikat pucuk serai kayu
                         1/2 kuntum bunga kantan

Bahan kuah:-1 liter santan pekat
                    6 ulas bawang merah -kisar
                    5 ekor ikan selayang - isinya di kisar
                    30g lada hitam - kisar
                    garam secukup rasa

Cara membuat laksam :-campur semua bahan tadi dan kacau      
                                     sebati.tapiskan .
                                   - panaskan loyang yang telah di sapu
                                     minyak , ke dalam periuk kukus .,
                                  - tuangkan 2 senduk adunan ke dalam
                                     loyang . kukus hingga 10 minit.
                                  - angkat dan gulungkan . ulang hingga habis.
                                    potong ketika dah sejuk .

Cara kuahnya:-masak santan dengan api perlahan . masukkan
                        semua bahan kisar dan kacau perlahan2 agar
                        tidak berketul .
                      - masukkan garam .
                        selamat mencuba ....

No comments: