Wednesday, February 15, 2012

RENDANG DAGING KERBAU




Bahan A:- 2kg daging kerbau -potong sedikit tebal
                 6 batang serai - kisar
                 1 1/2 inci lengkuas - kisar
                 150g bawang besar - kisar
                 100 bawang putih - kisar
                 10 tangkal cili api - kisar
                 100g cili kering - kisar
                  500g santan
                  30g rempah ketumbar
                  100ml air



Bahan B :- 100g kerisek
                  3 helai daun kunyit
                  garam dan gula



Caranya :- masukkan semua bahan A kecuali santan ke dalam
                 kuali dan kacau hingga rata
               - biarkan mendidih , atas api sederhana sambil dikacau
                 agar tidak hangus ,.
              - bila daging lembut, masukkan santan dan daun kunyit ,
                biar santan naik minyak dan daging empuk .
              - masukkan garam dan gula secukup rasa .
                 selamat mencuba....
              

No comments: