Thursday, February 16, 2012

LAKSA JOHOR



Bahan kuah :-500g isi ikan kembung - kisar
                     2 liter santan -dari 2 biji kelapa
                     40g udang kering - rendam dan kisar
                     50ml air asam jawa
                     60ml minyak masak
                     50g daun kesum -kisar halus

 Bahan untuk pes :- 2 camb ketumbar
                              1 camb serbuk jintan manis
                              2 camb serbuk kari
                              2 camb cili

Bahan kisar :- 6 ulas bawang merah
                      5 ulas bawang putih
                      2 camt lada hitam

Bahan hiasan :- 1 biji timun -potong nipis memanjang
                        2 biji lada merah -hiris
                        1 labu bawang besar- hiris
                        6 tangkai daun selom
                        10 batang kacang panjang - hiris halus
                        3 biji telur -rebus  dan belah dua
                        limau kasturi
                        sedikit lobak masin
                        sedikit tauge
                        sedikit hirisan daun kesum
                        sedikit sambal belacan


Caranya - panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar hingga naik
                bau .
              -masukkan bahan pes dan kacau hingga terbit minyak .
                masukkan santan dan kacau perlahan.
              - masukkan isi ikan , udang kering dan air asam jawa .
                selepas itu masukkan daun kesum .
             - kacau perlahan dan masukkan garam, serbuk perasa .
               biarkan mendidih
               hidangkan bersama bahan hiasan .
               selamat mencuba ...

No comments: