Tuesday, February 21, 2012

KEK KUKUS GULA HANGUS




Bahan :-300g gula pasir - di jadikan gula hangus
             300g gula halus
             340g mentega
             5 biji telur
             650g tepung gandum
             400g mix fruit
             2 camt soda bikarbonat



Caranya :- panaskan 300g gula hingga berwarna coklat perang .
                 masukkan setengah cawan air perlahan2 ke dalam
                 gula hangus dan kacau .padamkan api dan biarkan
                 sejuk .
               - pukul 300g gula halus dan mentega hingga kembang .
                 masukkan telur satu demi satu ke dalam adunan .
                 masukkan pula 2 camt soda bikarbonat .
               - sementara itu , masukkan gula hangus dan 2 camt esen
                 vanila dan esen oren .
               - masukkan adunan dalam loyang dan tutup permukaan
                loyang dengan aluminium foil .
              - kukuskan selama 4 jam dengan api sederhana .
                *pastikan air mendidih sblm masukkan loyang ini.
                * perlu di kukus selama 4 jam tanpa henti ,,juga tanpa
                  di buka penutupnya . ia akan menjadikan kek masak
                  dan naik sekata serta tahan lama iaitu 2 minggu tanpa
                 di simpn peti ais ..
                  selamat mencuba ....
               
            
            

No comments: