Friday, February 3, 2012

LAKSA KUALA PERLIS

Bahan :- 1 kg laksa - celur
              1kg ikan kembung
               10-15 tangkai cili kering
              10 ulas bawang merah
               2 batang  bunga kantan
               5 keping asam gelugor
               1 tangkai daun kesum
               sedikit belacan dan garam


Bahan ramuan:- 1 biji timun- hiris 
                         2 labu bawang besar - hiris
                         10 tangkai cili api - hiris
                         4 biji telur rebus
                         sedikit daun selom atau salad


Caranya:- rebus ikan kembung hingga masak . simpan stoknya .
                asingkan isi ikan dengan tulang dan kisarkan isi ikan
                hingga halus.
             - kisar cili kering dengan bawang merah dan belacan .
                masukkan isi ikan , cili kisar dan stok ikan tadi dan
                didihkan.
             - tambahkan air masukkan daun kesum, bunga kantan
                dan asam gelugor .
             - masukkan gara dan reneh hingga mendidih .hidangkan
                bersama hirisan bahan sampingan ..
               selamat mencuba ...

No comments: