Bahan kek span :- 5 biji telur
125g gula kastor
100g tepung berserbuk penaik -ayak
50g santan serbuk -ayak
1 camb coklat pes
65g mentega di cairkan
1 camt esen kelapa
Bahan kastard :- 2 paket santan serbuk (100g)
900ml air :- jadikan 1 liter santan
120g gula perang
100g gula kastor
100g tepung kastard
1 camb jeli segera
1 camt esen pandan
1/2 camt esen kelapa
Caranya:- kek span:- putar telur hingga kembang . masukkan gula
sikit2 hingga gula habis sambil terus di putar hingga
putih warnanya .
- kaup balikkan tepung yang telah di ayak ke dalam adunan
telur .
- satukan coklat pes , mentega cair dan esen . tuang perlahan
lahan ke dalam adunan tepung .
- alaskan kertas dan tuangkan adunan ke dalamnya . bakar
180c , 30-40 minit atau hingga keemasan .
- angkat dan terbalikkan ke atas redai dan sejukkan . setelah
sejuk , potong mendatar sebanyak 3 keping . ketepikan .
- untuk kastard :- camprkan semua bahan . kacau di atas
api sederhana besar hingga pekat .
- letakkan sekeping kek dalam loyang, ukuran 23cm tanpa
di alas bawahnya. tuangkan 1/3 adunan kastard panas
tadi ke atas kek dan tutup dengan sekeping lagi kek.
- ulang proses sama hingga habis semua bahan . masukkan
kek kedalam peti sejuk dan biarkan semalaman.
- keluarkan kek dan kemaskan .. hidangka ..
No comments:
Post a Comment