Tuesday, March 20, 2012

KEK COKLAT BERLAPIS KASTARD




Bahan kek span :- 5 biji telur
                             125g gula kastor
                            100g tepung berserbuk penaik -ayak
                             50g santan serbuk -ayak
                            1 camb coklat pes
                             65g mentega di cairkan
                             1 camt esen kelapa


Bahan kastard :- 2 paket santan serbuk (100g)
                          900ml air :- jadikan 1 liter santan
                          120g gula perang
                           100g gula kastor
                          100g tepung kastard
                           1 camb jeli segera
                          1 camt esen pandan
                          1/2 camt esen kelapa



Caranya:- kek span:- putar telur hingga kembang . masukkan gula
                sikit2 hingga gula habis sambil terus di putar hingga
                putih warnanya .
              - kaup balikkan tepung yang telah di ayak ke dalam adunan
                telur .
              - satukan coklat pes , mentega cair dan esen . tuang perlahan
                lahan ke dalam adunan tepung .
              - alaskan kertas dan tuangkan adunan ke dalamnya . bakar
                180c , 30-40 minit atau hingga keemasan .
              - angkat dan terbalikkan ke atas redai dan sejukkan . setelah
                sejuk , potong mendatar sebanyak 3 keping . ketepikan .
             - untuk kastard :- camprkan semua bahan . kacau di atas
               api sederhana besar hingga pekat .
             - letakkan sekeping kek dalam loyang, ukuran 23cm tanpa
                di alas bawahnya. tuangkan 1/3 adunan kastard panas
                tadi ke atas kek dan tutup dengan sekeping lagi kek.
             - ulang proses sama hingga habis semua bahan . masukkan
                kek kedalam peti sejuk dan biarkan semalaman.
             - keluarkan kek dan kemaskan .. hidangka ..

              

No comments: