Bahan :500g daging - hiris nipis
1 cawan susu cair
2 biji ubi kentang - potong dua
2 kiub pati ayam maggi
2 biji tomato - potong 2
garam
Bahan A:- 2 ulas bwg putih - kisar halus
1 labu bwg besar - kisar halus
2.5cm halia- kisar halus
3 camb minyak
Bahan B:- 1 labu bwg besar - hiris nipis
2cm kulit kayu manis
5 kuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
4 tangkai daun kari
Bahan C:- 3 camb serbuk ketumbar - jadikan pes
1 camb serbuk jintan putih- "
1 camb serbuk cili - jadikan pes
2 camt serbuk jintan manis - jadikan pes
1/2 camt serbuk kunyit - jadikan pes
2 cawan air - satukan dan jadikan pes
Caranya:-perap daging dengan bahan A selama 1 jam .
panaskan minyak dan tumis bahan B hingga kekuningan .
- masukkan bahan C dan gaul hinga naik bau .
masukkan daging dan gaul rata . masukkn susu cair
kiub pati ayam dan ubi kentang .
- masak hingga mendidih dan reneh 25 minit . masukkan
tomatto dan garam . hidangkan...
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment