Saturday, March 31, 2012

KARI DAGING





Bahan :500g daging - hiris nipis
            1 cawan  susu cair
            2 biji ubi kentang - potong dua
            2 kiub pati ayam maggi
            2 biji tomato - potong 2
            garam


Bahan A:- 2 ulas bwg putih - kisar halus
                 1 labu bwg besar - kisar halus
                 2.5cm halia- kisar halus
                 3 camb minyak


Bahan B:- 1 labu bwg besar - hiris nipis
                 2cm kulit kayu manis
                 5 kuntum bunga lawang
                 3 biji buah pelaga
                 4 tangkai daun kari


Bahan C:- 3 camb serbuk ketumbar - jadikan pes
                1 camb serbuk jintan putih-      "
                1 camb serbuk cili      -   jadikan pes
                2 camt serbuk jintan manis - jadikan pes
                1/2 camt serbuk kunyit - jadikan pes
                2 cawan air - satukan dan jadikan pes


Caranya:-perap daging dengan bahan A selama 1 jam .
               panaskan minyak dan tumis bahan B hingga kekuningan .
              - masukkan bahan C dan gaul hinga naik bau .
                masukkan daging dan gaul rata . masukkn susu cair
                 kiub pati ayam  dan ubi kentang .
             - masak hingga mendidih dan reneh 25 minit . masukkan
               tomatto dan garam . hidangkan...
               selamat mencuba ...

No comments: