Bahan A:- 1/2 kg ayam (seekor )
5 biji bwg merah -kisar
2 uas bwg putih - kisar
3cm halia- kisar
2 camb jus perisa oren
1 camb serbuk kunyit
Bahan B:- 5 biji bwg merah - kisar
3 ulas bwg putih - kisar
3cm halia- kisar
10camb minyak sapi
5 camb rempah sup tomato
3 camb madu
3 camb serbuk kari daging
2 camb serbuk kurma
1 camb serbuk kunyit
1 camb pes tomato
garam
200ml santan pekat
Caranya :-satukan bahan A dan sapoukan keseluruhan ayam
perapkan 8 jam.bakar suhu 80c-100c selama 45
minit .
- untuk bahan B ;- panaskan minyak sapi, tumiskan
bawang dan halia hingga wangi .
- masukkan serbuk kari , kurma dan serbuk kunyit .
gaul rata dan masak hingga garing .
- setelah pecah minyak masukkan tomato pes dan sup
tomato . kacau sebati . masukkan santan pekat dan
garam . akhir masukkan madu . setelah mendidih ,
suaikan rasa dan angkat .
- untuk hidangan , tuangkan kuah di atas ayam dan
hiaskan .
selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment