Wednesday, March 21, 2012

AYAM GOLEK



Bahan A:- 1/2 kg ayam (seekor )
                 5 biji bwg merah -kisar
                 2 uas bwg putih - kisar
                 3cm halia- kisar
                 2 camb jus perisa oren
                1 camb serbuk kunyit


Bahan B:- 5 biji bwg merah - kisar
                3 ulas bwg putih - kisar
                3cm halia- kisar
                10camb minyak sapi
                5 camb rempah sup tomato
                3 camb madu
               3 camb serbuk kari daging
                2 camb serbuk kurma
                1 camb serbuk kunyit
                1 camb pes tomato
                 garam
                 200ml santan pekat



Caranya :-satukan bahan A dan sapoukan keseluruhan ayam
                perapkan  8 jam.bakar suhu 80c-100c selama 45
                minit .
              - untuk bahan B ;- panaskan minyak sapi, tumiskan
                bawang dan halia hingga wangi .
              - masukkan serbuk kari , kurma dan serbuk kunyit . 
                gaul rata dan masak hingga garing .
             - setelah pecah minyak  masukkan tomato pes dan sup
               tomato . kacau sebati . masukkan santan pekat dan
               garam . akhir masukkan madu . setelah mendidih ,
               suaikan rasa dan angkat .
             - untuk hidangan , tuangkan kuah di atas ayam dan
                hiaskan .
               selamat mencuba ...

No comments: