Bahan perapan :- 1 kg peha ayam
1 camt lada sulah
1/2 camt garam
Bahan sos:- 300g minyak
100g bawang merah kecil- kisar
30g bawang putih - kisar
1 inci halia- kisar
1 batang serai - ketuk
1 inci kunyit hidup - kisar
1/2 inci belacan -bakar dan hancurkan
8 tangkai cili kering - rebus dan kisar
5 helai daun limau purut
1 cawan santan pekat
5 biji buah keras- rendam hingga lembut dan kisar
2 camb jus limau
garam
Caranya :- perapkan ayam dengan lada sulah dan garam seketika .
kemudian panggang setengah masak .
- sementara tu tumis bahan yang sudah di kisar masukkan
bahan lain bersama sedikit air .
- masukkan santan dan serbuk belacan , gaul rata .
bila santan hamoir mendidih , masukkan peha ayam tadi
dan didihkan .. selamat mencuba ...
No comments:
Post a Comment