Wednesday, May 9, 2012

LAKSA PENANG

Bahan kuah :- 1kg ikan kembung
                       300g ikan sardin
                       3 kuntum bunga kantan
                       1 ikat daun kesum
                       20g cili kering -kisar
                       10g cili api -kisar
                       20g bawang merah
                       6 keping asam gelugor
                        garam


Bahan  lain :- 1 paket laksa
                     1 biji timun -cincang
                     2 biji cili merah - hiris
                     1 biji telur rebus
                     300g nanas - hiris
                     1 biji limau nipis
                     1 biji bawang besar - hiris


Caranya :- rebus ikan kembung dan ikan sardin dan ambil isinya .
                 tumbuk isi ikan hingga lumat .
               - masukkan dalam periuk yang ade stok rebusan ikan.
                 masukkan daun kesum , bunga kantan  isi ikan dan
                 asam gelugur .
               - biar mendidih dan masukkan garam serta serbuk perasa .
                 hidangkan ..
                 selamat mencuba ...
                     

No comments: