Wednesday, May 9, 2012

PASEMBUR PENANG

Bahan :- 1/2 kg keledek - rebus dan kisar halus
              6 ulas bawang merah - kisar
              3 ulas bawang putih - kisar
              30g udang kering
              90g cili kering -kisar
              2 ketul gula melaka
              90g kacang tumbuk
              garam dan gula secukup rasa


Bahan untuk pasembur :- 30g tauhu
                                       30g sengkuang
                                       1 biji timun
                                      30g cucur udang
                                      5 ekor ketam
                                      5 ekor sotong
                                      10 ekor udang

Caranya :- panaskan minyak , tumiskan bahan kisar dahulu bersama
                 cili kisar hingga naik baunya .
               - masukkan sedikit air , keledek kisar dan gula melaka .
                 masukkan kacang tumbuk dan garam. renehkan hingga
                 kuah pekat .
               - potong  tauhu , sengkuang  , timun , cucur udang , ketam ,
                  sotong dan udang .letakkan dalam pinggan .
               - tuangkan kuah dan hidangkan...
                 selamat mencuba...

* boleh juga di tambah bahannya seperti fish kek, telur rebus , ubi kentang(rebus
   dan goreng ) ...

No comments: