Monday, March 19, 2012

GULAI PEHA AYAM DENGAN SOS KAPITAN





Bahan perapan :- 1 kg peha ayam
                           1 camt lada sulah
                           1/2 camt garam

Bahan sos:- 300g minyak
                   100g bawang  merah kecil- kisar
                   30g bawang putih - kisar
                   1 inci halia- kisar
                   1 batang serai - ketuk
                   1 inci kunyit hidup - kisar
                   1/2 inci belacan -bakar dan hancurkan
                   8 tangkai cili kering - rebus dan kisar
                   5 helai daun limau purut
                   1 cawan santan pekat
                   5 biji buah keras- rendam hingga lembut dan kisar
                   2 camb jus limau
                   garam



Caranya :- perapkan ayam dengan lada sulah dan garam seketika .
                 kemudian panggang setengah masak .
               - sementara tu tumis bahan yang sudah di kisar masukkan
                 bahan lain bersama sedikit air .
               - masukkan santan dan serbuk belacan , gaul rata .
                 bila santan hamoir mendidih , masukkan peha ayam tadi
                 dan didihkan .. selamat mencuba ...
               

No comments: