Tuesday, March 20, 2012

DAGING GULUNG PASTRI




Bahan  inti:- 500g daging kisar
                   1 paket (50g) santan serbuk
                   6 keping roti - potong kiub
                   1 biji bawang besar - kisar
                   3 ulas bawang putih - kisar
                   5 cm halia - kisar
                   1 1/2 camb serbuk kari
                   1 biji telur
                   1/2 biji cili benggala hijau
                   1/2 biji cili benggala merah
                   80g sayur campur
                   garam dan serbuk lada hitam

Bahan untuk pastri-:- 250g marjerin
                                 1 paket (60g0 santan serbuk
                                 400g tepung serba guna
                                 1 biji telur
                                 1 biji telur - pukul utk dijadikan pengilat


Caranya :- gaul semua bahan inti dan uli hingga jadi doh kental.
                 masukkan dalam tin loaf yang telah di lenser minyak .
                - bakar dengan suhu 200c selama 30-40 minit .
                  bila warnanya bertukar keemasan , keluarkan .
                - sejukkan sebelum di keluarkan dari tin loaf . sediakan
                  pastri dengan campurkan semua bahan dan uli sekejap.
               - canai adunan pastri setebal 1cm, potong adunan pastri
                 supaya boleh membalut keliling loaf tadi,
               - letakkan daging loaf di tengah pastri dan balut rapi ,
                 hias atas loaf dengan lebihan pastri .
               -sapukan telur dan bakar 180c. biar betul2 sejuk sebelum
                di potong untuk di hidangkan ...
                 selamat mencuba ...
               

No comments: