Monday, July 11, 2011

APAM GULA HANGUS

APAM GULA HANGUS

Bahan karamel: 1 cawan gula
                         1 cawan air
         Caranya- gula di masak hingga perang, dengan api perlahan.

Bahan lain : 2 biji telur
                 1/2 cawan minyak
                  2 camb marjerin
                  2 camb susu pekat
                  1 camt soda bikar bonat
                  1 1/2 cawan tepung gandum- ayak

Caranya: 1- Masakkan gula hingga keperangan, tutup api.
                   Campurkan air 1 cawan perlahan- lahan.
                  ( sejukkan )
              2- Blend telur , susu, minyak dan marjerin 3 minit.
                   Masukkan gua hangus tadi bersama soda
                   bikarbonat . Kisar lagi.
              3- Masukkan tepung , kisar lagi hingga sebati.
                  Sementara itu, panaskan periuk kukusan dan
                  balut penutup periuk kukusan dengan aluminium
                  foil.
              4- Apabila ar kukusan hampir mendidih, sediakan
                  acuan lompang dan acuan kertas di dalamnya.
                  Tuangkan adunan 1/4 penuh  dan kukus 10-15
                  minit dengan api perlahan.




EHSAN RAFIDAH HASHIM
 petua: periuk kukusan hendaklah panas betul dan juga
           penutupnya mesti di balut dgn kain atau aluminium foil
           supaya lapisan apam tak berlubang2 ...
         - kukus api perlahan kalau tidak kembang menjadi apam
           mekar plk.
         

No comments: