bahan: daging 1 kg-cuci dan tos
sepaket rempah daging baba's(jadikan pes)
santan
kerisek
ubi kentang
lobak merah
sedikit cili merah dan cili hijau
sedikit daun kari
asam keping/ air asam jawa
bahan tumbuk: 1 biji bawang besar
seruas ibu jari halia
bahan tumis: 1 btg kulit kayu manis
3 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengikih
3 biji buah pelaga
caranya: 1- panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk bersama bahan tumis
dan juga bersama daun kari dan juga cii merah /cili hijau .
2- apabila ia naik bau masukkan pes rempah yang telah di bancuh
dengan sedikit air. tumis rempah hingga hilang bau rempah .
3-apabila dah pecah minyak dan rempah dan kurang baunya ,
masukkan daging, ubi kentang, lobak merah .gaul rata baru
masukkan santan sedikit.
4- reneh lagi hingga daging, ubi kentang dan lobak empuk. apabila
kuah mendidih baru masukkan lebihan santan, kerisek dan juga asam
keping .
5-perasakan dengan garam, ajinomoto . biarkan ia mereneh sekali lagi
barulah boleh di tutup api dan hidangkan .
LINDA CAMERON>>>
No comments:
Post a Comment