Assalamualaikum .... harini teringin pula nak mencuba apam marble versi resepi dari zuriana abd latip.
apam ni memang gebu, sedap terasa macam kek ... teruja juga masa membuatnya sebabkan bukan la
expert sangat bab kuih muih ni.. tapi alhamdulillah menjadi apam ni... terima kasih buat zuriana abd latip
.... ini la resepinya ..... cuba la...
Bahan : 2 cawan tepung gandum + 1 camt baking powder- ayak
1 cawan gula
1 cawan santan
garam sedikit
2 biji telur
1 camt esen vanila
1 camt ovalette
pewarna - coklat emulco, hijau dan merah emulco)
Caranya: 1- Pukul gula, telur, esen vanila, ovalette , santan hingga
kembang dan pekat .( putih)
2- Sementara itu campurkan tepung gandum bersama
baking powder dan garam, ayakkan .
3- Setelah adunan pertama tadi dah kembang( putih)
baru masukkan teoung tadi sikit2 sampai habis.
4- kacau sebati dan bahagikan kepada beberapa bahagian
dan warnakan .( coklat, hijau dan merah). panaskan
periuk kukusan api sederhana . balut penutup periuk
kukusan dengan aluminium foil ataupun kain.
5- Sapu loyang dengan sedikit planta dan alaskan kertas
minyak .sapukan planta dan tuangkan adunan secara
selang selikan warnanya hingga habis.Apa bila air
kukusan hampir mendidih, masukkan adunan ini dan
kukus hingga 45 minit, api sederhana .
petua: semasa mengukus jgn buka penutupnya. apabila cukup
masa 45 minit baru buka penutup kukusan dan biarkan
masak tanpa tutup untuk mencantikkan lapisan atas apam.
Kemudian tutup semula pengukus dan kukus lagi 5 minit .
Tutup api dan biarkan sejuk ... hidangkan ..
EHSAN RESEPI ZURIANA ABD LATIP...
No comments:
Post a Comment