APAM GULA HANGUS
Bahan karamel: 1 cawan gula
1 cawan air
Caranya- gula di masak hingga perang, dengan api perlahan.
Bahan lain : 2 biji telur
1/2 cawan minyak
2 camb marjerin
2 camb susu pekat
1 camt soda bikar bonat
1 1/2 cawan tepung gandum- ayak
Caranya: 1- Masakkan gula hingga keperangan, tutup api.
Campurkan air 1 cawan perlahan- lahan.
( sejukkan )
2- Blend telur , susu, minyak dan marjerin 3 minit.
Masukkan gua hangus tadi bersama soda
bikarbonat . Kisar lagi.
3- Masukkan tepung , kisar lagi hingga sebati.
Sementara itu, panaskan periuk kukusan dan
balut penutup periuk kukusan dengan aluminium
foil.
4- Apabila ar kukusan hampir mendidih, sediakan
acuan lompang dan acuan kertas di dalamnya.
Tuangkan adunan 1/4 penuh dan kukus 10-15
minit dengan api perlahan.
EHSAN RAFIDAH HASHIM
petua: periuk kukusan hendaklah panas betul dan juga
penutupnya mesti di balut dgn kain atau aluminium foil
supaya lapisan apam tak berlubang2 ...
- kukus api perlahan kalau tidak kembang menjadi apam
mekar plk.
No comments:
Post a Comment