Sunday, April 1, 2012

AYAM PALEMBANG





Bahan :- 500g ayam
              200ml santan
              1 batang serai - kisar
              1cm halia  - kisar
              5 tangkai cili merah -kisar
              2 camb tomato puri
              125ml kacang hijau
              2 kuntum bunga cengkih
              1 cm kulit kayu manis
              6 biji buah pelaga - buang kulit
              1/4 cawan minyak
               1 paket tumix (ayam)




Caranya:- bersihkan ayam dan potong kecil .
                perapkan dengan sedikit garam dan goreng.
              - kisarkan serai , cili merah  dan halia .
                panaskan minyak , masukkan bahan  kisar , bunga
                cengkih , kulit kayu manis , dan buah pelaga.
              - tumis selama 7 minit . masukkan santan , tomato puri
                dan tumix. bia mendidih akhir masukkan ayam dan
                kacang hijau . kacau dan hidangkan..
                selamat mencuba...

No comments: